Baalsebubs brud

Rysare av David Palme

Beatrice var van vid att karlar tittade på henne, ty hon var en ung och vacker kvinna. I någon mån kunde hon uppskatta att män beundrade hennes skönhet. Men ibland gick karlarna för långt. Det hände att de stirrade som vansinniga, minut efter minut, och någon enstaka gång hade de även följt efter henne. Det var otäckt, särskilt när det skedde sent om kvällen i halvdunklet på folktomma gator. Beatrice försökte undvika att gå ut ensam efter solnedgången. Men vad skulle hon göra de kvällar, då hon arbetade sent och upptäckte att all mat var slut? Då var hon helt enkelt tvungen att gå ut till den kvällsöppna mataffären, eller om det var riktigt sent, gå på den lilla kvarterskrogen, som höll öppet ända tills kyrkklockan slog ett.
    En natt i november satt Beatrice på denna krog. Klockan var halv ett, precis mitt i den beryktade spöktimmen. Hungern hade drivit henne ut ur lägenheten, ut till en mörk värld av köld och faror. Hennes hunger kunde vara hemsk. Den var samma desperata hunger efter föda som redan på stenåldern drev människor att riskera sina liv.
    För ögonblicket befann hon sig i säkerhet. Inne på krogen kunde intet ont drabba henne, eftersom krögaren lovat att försvara henne om det skulle behövas. Men inom kort skulle krogen stänga för natten. Då måste hon gå hem, ensam. Hon var alltför blyg för att be krögaren följa henne de tre kvarteren till hennes gata. Han skulle antagligen skratta ut henne. Eller så skulle han tolka det hela som en sexuell invit, vilket vore förfärligt obehagligt. Och tänk om någon av grannarna såg henne gå med en karl på gatan mitt i natten! Beatrice var mån om sitt rykte. Det måste en kvinna vara, som bodde i en liten stad.
    Beatrice hade ätit upp sin dessert, härlig apelsinglass med vispgrädde och ett nerstucket rån. Kvar hade hon bara ett halvt glas vatten. Hennes starka rädsla för att göra bort sig gjorde henne stressad. Om hon satt kvar vid vattenglaset alltför länge, kunde någon få för sig att hon minsann hade en historia med krögaren i alla fall. Det bästa vore om hon kunde förmå sig själv att gå hem omedelbart. Då skulle hon ju också snabbare hinna fram till den slutgiltiga tryggheten, hemmet, innanför en ordentligt låst ytterdörr.
    Men något höll henne kvar vid sitt ensamma bord.
    Hon hade fått för sig att något ont just nu rörde sig därute i den kalla natten. Om bara fem minuter, kände hon i sin förvirring, skulle det onda vara borta. Först då kunde hon tänka sig att gå hem.
    Du är inte rationell, Beatrice, sade hon ilsket till sig själv.
    Men den mystiska känslan försvann inte för det. Tvärtom verkade den ha blivit starkare, ännu starkare.
    Någonting ont rörde sig på stadens frostiga, dunkla och folktomma gator. Något som kanske flåsade och ylade. Övernaturliga fantasifoster, som plötsligt tog ett skutt ut ur fantasins värld och in i verkligheten. Eller bara någon avskyvärd karl, som var besinningslöst kåt och bar kniv. Eller kanske en massmördare. Kanske en karl som föredrog att älska med döda kvinnor...
    Nu får du skärpa dig, din dumma lilla idiot! röt den förnuftiga delen av Beatrice. Gå hem, gå genast hem!
    Känslan revolterade mot förnuftet.
    Nej, Beatrice, du går inte hem nu! Du väntar vackert i ytterligare några minuter, tills faran är över, tills det onda har lämnat gator och torg...
    
    Några minuter senare steg en man in på krogen. En ny gäst, minuterna före stängningsdags. Det var märkvärdigt. Beatrice gillade det inte. Hon önskade att mannen aldrig stigit in.
    Den nye gästen slog sig ner vid ett illa upplyst bord i en vrå. Han ville visst vara för sig själv och inte synas.
    Beatrice tittade sig nervöst omkring. Bara två andra kroggäster satt i lokalen. Dem kände hon igen, de hörde till stadens trogna lilla armé av suputer. Men mannen som just anlänt var en främling för henne. Han var klädd helt i svart, och han hade ett demoniskt grymt ansikte...
    Beatrice började bli riktigt rädd. En ny oförklarlig känsla hade överfallit henne. Den känslan sade henne att det onda, som hon fruktade, inte längre strök omkring ute på gatorna, utan satt här inne på krogen, alldeles nära henne...
    Vem kunde han tänkas vara, den där underlige svartklädde mannen? Beatrice gillade honom inte, inte på något sätt. När han till råga på allt började titta på henne, med en granskande och bevakande blick, drevs hennes olust till direkt avsky. Den mannen var vedervärdig, det visste hon. Han såg så fruktansvärt grym och elak ut.
    Men vem var han? Vad i all världen gjorde han här, i hennes stad och på hennes krog? Vilken förbannad otur, tänkte hon, att just han skulle befinna sig just här just nu.
    Nu stirrade han på henne etter värre. Han stirrade, och stirrade, och stirrade...
    Vid alla glödheta helveten, vem var han? Och vad ville han henne?
    De båda suputerna lämnade nu krogen och vinglade hem till sig och sitt. Krögaren syntes inte till. Hon var alldeles ensam med den svartklädde främlingen, vars ansikte tycktes skifta färg och bli än mer djävulskt.
    
    Beatrice var vid det här laget så uppskrämd, att hon övervann blygseln och ropade på krögaren.
    Det fick nog bli så trots allt, att han följde henne hem, det kunde inte hjälpas. Hellre lät hon sitt namn dras i smutsen av stadens skvallerkärringar, än riskerade hon att plötsligt vara ensam på en mörk gata med den hemske främlingen.
    -- Karlsson! ropade hon, ty så hette den skallige och skrynklige lille krögaren. Karlsson, vill du komma hit ett slag? Sover du, Karlsson? Du har väl inte somnat...
    Främlingen gav ifrån sig ett ohyggligt hånflin. Han stirrade alltjämt på Beatrice med sina grymma, omänskliga och lätt blodsprängda ögon. Så sade han något fullständigt ohyggligt, något som drev Beatrice att skrika, skrika, skrika...
    -- Karlsson är död!
    Beatrice flög upp från sin stol och rusade mot dörren. Men hon hann inte ut i den bistra senhöstnatten. Främlingen grep tag i hennes arm.
    Hans hand var kall som handen på ett lik.
    
    Nu var hon förlorad. Det visste hon. Men hon ämnade inte ge upp sitt liv utan kamp. Hon tänkte kämpa mot mördaren, kämpa hårt, om det så var det sista hon gjorde före sin egen begravning.
    -- Släpp mig, ditt odjur! skrek hon.
    -- Beatrice kära, lugna ner dig, jag vill bara få tala lite med dig.
    Hur kunde han veta hennes namn?
    Om han är en sådan där nekrofil, tänkte Beatrice, då vill jag inte leva längre.
    Om han var det, så skulle hon inte få leva...
    
    Beatrice kände att hon frös. Hon började bli kall, lika kall som främlingen. Rädslan kylde henne till en temperatur lämplig för kyrkogården.
    -- Du vet inte vad jag heter, viskade hon. Vi känner inte varandra.
    -- Det kan du nog ha rätt i, Beatrice älskling, men nu ska vi allt lära känna varandra, du och jag.
    -- Låt bli mig! Släpp mig! Jag är inte din älskling!
    Men den svartkläddes grepp hårdnade. Det gjorde ont i hennes handled, brännande ont. Smärtan etsade sig in i hennes medvetande likt en eldstråle från ett blåsrör. Hon slet och klöste, klöste djupt in i hans ansikte, men förgäves. Mannen tycktes inte bara vara osårbar, utan också oförmögen att känna smärta. Han var verkligen ett monstrum, ett riktigt monstrum, som kommen från andra sidan...
    Mannen började åter tala. Hans röst lät som om den kom från ett fjärran land bortom tusen onda månar och stjärnor. Rösten var dov, fylld av iskyla och ondska.
    -- Du är rädd för mig, eller hur? Du tror att jag ska döda dig. Du fruktar att jag är en nekrofil, att jag gillar din kropp först när den blivit lite slakare än den är nu. Stämmer mina gissningar, Beatrice gullunge?
    Beatrices chock förvärrades ännu ett snäpp. Mannen var tankeläsare.
    
    Skräcken fick hennes ansikte att bli ännu vitare.
    -- Jag är nekrofil, Beatrice! Nu blev du rädd, va? Men du behöver inte vara rädd. Jag tänker faktiskt inte döda dig. Jag vill bara fråga dig om vägen till närmaste bårhus!
    Odjuret gapskrattade. Beatrice skrek.
    -- I ditt fall, Beatrice, är det inte kroppen som intresserar mig, utan själen.
    Beatrice häpnade mitt i sin svarta förtvivlan. Det här hade hon inte väntat sig. Var mannen en präst som blivit sinnessjuk?
    -- Åh, du tror att jag är en galen präst, utbrast tankeläsaren förtjust. Du undrar om jag kanske vill frälsa dig? Det vill jag. Men jag vill inte frälsa dig för himlens räkning, utan för helvetets. Nu anar du nog vem jag är, inte sant? Du kan få kalla mig Baal, om du vill. Jag hette Baal en gång för länge sedan. Men helst vill jag att du kallar mig Baalsebub. Baalsebub och Beatrice, låter det inte vackert? Du ska bli min brud i helvetet. Jag har valt just dig. Snart är du min.
    Beatrice ville att han skulle vara vansinnig. Hon önskade av hela sitt hjärta att mannen var en vanlig galning. Han fick gärna vara en mördare, gärna den värste i hela Sverige. Måtte han blott vara en sinnessjuk människa. Ty om han inte var en sinnessjuk människa, så var han... Satan.
    
    Plötsligt släppte odjuret sitt hårda grepp om hennes handled. I hennes skälvande vita hand lade han en rund klocka av silver. Hon stirrade på honom, förskräckt, men mest av allt överraskad.
    -- Jag ger dig denna silverklocka i present, Beatrice älskling, väste mannen. Du får klockan för att jag tycker så mycket om dig. När visarna pekar på tolv nästa gång, Beatrice, då är du död...
    Mannen skrattade, ett olycksbådande, utdraget hånskratt, och försvann i ett bländande ljussken.
    
    Beatrice var ensam. I hennes handflata låg den lilla silverklockan.
    Timvisaren pekade på ett. Om mannen talade sanning, hade hon exakt elva timmar kvar att leva.
    Hon försökte samla sina tankar.
    Nu gällde det att tänka logiskt. Antingen var den svartklädde en förvirrad människa. Då skulle han sannolikt försöka mörda henne klockan tolv nästa dag. Eller så var han verkligen Den Onde...
    
    Beatrice vaknade.
    Hon hade drömt alltsammans. Det var bara en sällsynt hemsk mardröm.
    Jublande, men darrande, hoppade hon ur sin säng. Klockan var sex på morgonen, och det var sommar, inte november. Den kära solen sken redan därute.
    Det var i början av juni månad, den sjätte juni, och klockan var sex.
    Två sexor. Vilket sammanträffande. Och juni var årets sjätte månad, så det dök visst upp en liten sexa till. Verkligen sexigt det här.
    Beatrice hade ännu svårt att fatta det. Hon var alltjämt så inställd på att det var en frostig höstnatt, och att hon skulle dö.
    
    Det var sommar, och en stor högtidsdag för alla svenskar. Folk skulle sjunga och vifta med flaggor, och den kungliga familjen skulle glittra och glänsa i alla tevekanaler. Beatrice stapplade med viss möda fram till fönstret. Jodå, allt var som det skulle. Grönskande almar och lindar prunkade nere i parken utanför hennes våning.
    
    Den sjätte dagen i den sjätte månaden. Och klockan var sex. Inte undra på att hon hade drömt om Antikrist. Hon hade ju sett de ohyggliga Omen-filmerna i förra veckan, filmerna om den lille gossen Damien som växte upp för att ta över världen.
    Sjätte juni var dagen då Damien föddes i den heliga staden Rom.
    Verkligen fräckt av filmproducenten att använda Sveriges nationaldag, det var en skymf mot hela det svenska folket. Fast hela historien om de tre sexornas magi kom visst från Bibeln, så man fick väl förlåta honom.
    Det var skönt att veta att det fanns en skarp gräns mellan fantasi och verklighet.
    Om hon hade varit troende, skulle hon nog ha känt sig en liten aning illa till mods.
    Sex. Sex. Sex.
    666.
    Beatrice kände att hon frös. Hon gick mot badrummet för att tappa upp ett varmt bad åt sig.
    Då märkte hon att något inte var som det skulle.
    Hennes portmonnä var tom. Hon hade verkligen ätit på restaurang sent i går kväll. Och kanske druckit något alkoläskande till maten.
    I badrumsspegeln skymtade något rött.
    Det såg ut som blod.
    Så skrek hon.
    Hon vrålade, av ren och oförfalskad dödsångest.
    På handfatet låg en liten vacker klocka av silver. Silverklockan tickade. Tick, tack. Tick, tack. Sekund för sekund. På spegeln hade Djävulen skrivit med röda blodbokstäver:

BEATRICE, MIN ÄLSKADE BRUD! DITT JORDELIV 
     GÅR MOT SITT SLUT SILVERKLOCKAN TICKAR 
     F&OUML,R DIG OCH VI MÖTS I HELVETETS ELD.

Alla rysare   Nästa rysare